close

Smerter i rygg og bekken

Mange gravide kvinner får smerter i rygg og bekken. Her er noen tips til hva du kan gjøre for å redusere smerten.

Ryggsmerter
Det er normalt å ha ryggsmerter i svangerskapet på grunn av hormoner og endringer i holdningen som følge av den voksende livmoren. Vær oppmerksom på holdningen din – trekk bekkenet inn og unngå å svaie. Les mer i boken Graviditet, fødsel og den nye familien. Det er også en god idé å holde ryggsøylen i form ved å trene. Yoga, vanngymnastikk og svømning kan anbefales. Vedvarende ryggsmerter kan eventuelt avhjelpes med behandling hos fysioterapeut, akupunktør, osteopat eller kiropraktor. Ryggsmerter som kommer og går, kan skyldes sammentrekninger som noen ganger føles kraftigere der enn i magen. Kontakt jordmor hvis du er i tvil.

Smerter i bekkenet
Smerter i bekkenet kalles også bekkenrelaterte smerter eller bekkenløsning. Det kan være vondt og forverres i forbindelse med aktiviteter som f.eks. å kle på seg, gå tur og gå oppover trapper. Årsakene er flere, blant annet at graviditetshormoner gjør det mulig for knoklene i bekkenet å bevege seg en smule under fødslen, særlig ved det punktet foran som kalles symfysen, der bekkenets to halvdeler møtes. En annen forklaring kan være at bekkenets knokler forskyver seg.

Behandling
Bekkensmertene starter normalt midt i svangerskapet. Jordmor kan kanskje anbefale behandling hos fysioterapeut, akupunktør, osteopat eller kiropraktor. Et bekkenstøttebelte kan lindre, og du kan også gjøre øvelser som hjelper. Les mer i boken Graviditet, fødsel og den nye familien. Unngå store bevegelser som forverrer smertene.

Prøv også følgende for å lindre smerten:
• Ta pauser i løpet av dagen.
• Skift stilling ofte.
• Unngå å lene deg til den ene siden, og rett deg opp uansett om du står, går eller sitter.
• Hvis du sitter eller står når du arbeider, er det særlig viktig å skifte stilling ofte.
• Prøv å legge en ispose på de stedene som er mest ømme, i 15–20 minutter.
• Gå i flate sko som du enkelt kan ta på og av.

Hva om smertene vedvarer etter fødselen?
I de fleste tilfeller reduseres smertene etter fødselen, men i sjeldne tilfeller vedvarer de og krever behandling. For de fleste er det bra å trene på et treningsstudio med fokus på bekkensmertene. Snakk med jordmor.

Har du smerter i rygg og bekken? Har du et godt råd eller tips? Hadde du nytte av et bekkenstøttebelte? Fortell oss om det her.

An error occured, please try again later.
Loading...