libero_tomorrow_project_11_desktop

Holidaying with kids: the secrets to success

This is a guide to travelling with young children – one of the greatest adventures of your life! From planning to departure, packing to sightseeing, expectations to reality:

Att resa med barn kan vara en utmaning, eller iallafall något helt annat än att resa utan. Det kanske får blir en semester i långsamt tempo, som troligen ser rätt annorlunda ut mot de tidigare barnlösa semestrarna - mängden klackar i taket brukar bli mindre med en liten reskamrat. Men å andra sidan har du någon vid din sida som kommer vara nyfiken på det mesta och som det är underbart att dela alla upptäckter med!

Planera resan efter barnet

Hemligheten bakom en lyckad barnsemester är i själva verket ganska enkel, nämligen att planera och anpassa resan efter resans yngsta deltagare. Kanske finns det mycket du vill se och uppleva på och kring semesterorten, men med stor sannolikhet har ditt barn förmodligen andra behov. Att se ännu en katedral eller strosa runt i den tredje pittoreska lilla byn för dagen ligger förmodligen inte högst upp på den lilles önskelista - men att vila med jämna mellanrum och se storheten i det lilla kan mycket väl göra det. Och kanske är det så att barnets behov av vila och långsamt tempo kan göra underverk för både småbarn och vuxna. Semestern kanske inte blir proppfull av häftiga aktiviteter, men barns förmåga till närvaro i stunden kan göra att även vackra stenar på en strand eller en ny smak på en glass kan bli en annan typ av stora upplevelser.

Ha rimliga förväntningar när du reser med barn

Ett annat recept för att få en lyckad semesterupplevelse är att ha rimliga förväntningar. Om vardagslivet hemma är intensivt så kommer antagligen även semesterlivet att vara det. Inget magiskt händer med barn för att de hamnat på en semesterort, de blir sällan lugna och avslappnade som vi vuxna brukar kunna bli - utan de blir kanske oftare uppspelta av allt det nya och lite stressade av att allt är annorlunda än hemma. Det kan alltså vara en god idé att omvärdera vad en semester innebär just nu - det kanske inte är lata dagar vid en poolkant, utan istället lyxen att få vara lediga samtidigt och njuta av att vara tillsammans och slippa vardagens pusslande.

Är ni två föräldrar som reser tillsammans och har en dröm om att få uppleva forna semestrars kravlöshet så är en bra idé att planera in egentid under dagarna, var och en för sig. Då hinner ni få en stund om dagen var som blir just sådär avslappnande som man kan längta efter.

Tips till resan

Oavsett om ni reser med bil, tåg eller flyg så krävs en del planering av packning innan resan drar igång. Mat, ombyten, vatten, våtservetter och leksaker är sådant som det är bra att ha nära till hands - man vet inte om det kan bli förseningar eller oväntade stopp längs vägen. Små snacks som piggar upp och olika leksaker att pilla med, brukar vara populärt när man sitter fastspänd i ett säte och har tråkigt. Böcker, ritpapper och några roliga appar och filmer på en surfplatta brukar också fungera bra som underhållning. Kan man knäppa loss sig en stund och gå runt lite då och då under resans gång brukar det vara skönt för barnet - att gå fram och tillbaka i mittgången och titta på de andra passagerarna kan vara ett kul tidsfördriv. Åker ni med bil så kan det vara skönt med lite pauser med jämna mellanrum, ofta finns rastplatser med lekplatser där man kan leka en stund efter ett par timmars stillasittande i bilen.

Rutiner på semesterorten

Små barn trivs ofta när livet har invanda rutiner och kan inte sällan, när rutinerna skakas om, bli lite oroliga. Därför finns det en poäng med att försöka hålla kvar dagsrutinerna för barnet även under semestern om det är möjligt. Att få mat på ungefär de tider man är van vid och ha ungefär samma kvällsrutin, kan underlätta för både stora och små under resan. Eftersom rutiner ger trygghet och igenkänning kan det vara skönt att luta sig mot dem när miljön runtomkring en är helt ny.

Samtidigt så ska man naturligtvis inte heller låsa sig helt vid barnets vanor och tider när man är på semester - lite utsvävningar måste man ju kunna göra! De allra flesta barn tål alldeles utmärkt att några kvällar blir sena och att kvällsmålet blir klockan nio på kvällen på en restaurang. Du kan också tänka lite förebyggande här, ser det ut att bli en lite senare kväll på restaurangen kan en extra liten tupplur hjälpa till, och kanske ett extra mellanmål. Du får helt enkelt känna efter vad du tror passar just ditt barn och anpassa hur mycket rutiner ni håller kvar efter hur just ditt barn fungerar. För även om man ska anpassa sin semester efter den yngste i sällskapet så är ju semestern till för er alla - det brukar bli bäst när både barn och föräldrar får sina behov tillgodosedda!

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Share article