190912_libero_cf7_535_cmyk-1_desktop

The afternoon slump

By four o'clock, most people are tired. It's been a long day and they're worn out. The hours between now and dinnertime can be tough.

När barnet är hämtat från förskolan börjar nästa del av dagen, den som i perioder kan vara lite av en utmaning. Kanske måste man klara av några ärenden på hemvägen och sedan hinna fixa middag innan den lille krabaten blir för hungrig – och för trött! För att få vardagen att gå lite smidigare kan det ofta behövas påfyllning av energi för både stora och små – ett mellanmål i form av frukt eller en macka kan göra underverk för humöret. Det kan också vara klokt att hålla ambitionsnivån låg eftersom det då blir lättare att inte stressa och därmed skapa bättre stämning.

Tips för att slippa övertrötta och hungriga barn på eftermiddagen

Det absolut bästa är att försöka göra timmarna fram till middagstid så kravlösa som möjligt. Gnälliga barn är ju oftast bara trötta eller hungriga barn, så se till de grundläggande bitarna. Här kommer lite fler handfasta råd.

  • Tänk på den här tiden som avsatt till barnet. Är det så att du måste göra något ärende så försök att göra det till ett gemensamt uppdrag och involvera ditt barn där det går.

  • Kom ihåg att ta hand om dina egna fysiska behov. Det är lätt att bara fokusera på barnet och missa att ens eget blodsocker börjar svaja. Se till att få något gott att äta och dricka innan tröttheten sätter in.

  • Barnet kan också behöva något att tugga på för att återfå energin. Ett gott mellis med färsk frukt eller en liten smörgås har ofta bättre med näring än till exempel kex, russin och andra sötsaker.

  • Undvik i möjligaste mån att fastna i långa samtal med andra vuxna. Det är kanske inte läge för barnet att behöva stå och vänta på att mamma eller pappa ska prata, prata, prata... Spar de konversationerna till ett annat tillfälle.

  • Är det inte bra tajming så svara inte om det ringer i telefonen. Den som ringer kan lämna ett meddelande eller ringa igen lite senare. Det kan faktiskt vara klokt att lägga bort telefonen helt så att man lättare kan behålla fokus på barnet - den lille har antagligen längtat mycket efter dig under dagen och har stort behov av att fylla på och tanka närhet med kramar och prat.

  • Har du energi så låt även de små delta i matlagningen. Du kan också ge en egen skål med ärtor, majs, rivna morötter eller annat att blanda ihop. Inte bara har barnen kul och är sysselsatta en stund, det är dessutom roligt att äta mat som man själv varit med och gjort!

  • Har du möjlighet, förbered så mycket som möjligt av middagsmaten i förväg. Planera för enkla måltider som du vet att hela familjen gillar. Ett annat tips är att när du lagar mat, gör gärna så mycket att du kan ha några portioner i frysen - det är en perfekt räddare i nöden när orken att ställa sig vid spisen försvinner en dag och maten ändå måste fram på bordet.

  • Barn gillar för det mesta när de vet vad som kommer hända. Därför kan det vara bra att skapa en form av förutsägbarhet, genom en rutin eller annat, som gör att de kan veta vad de kan förvänta sig av eftermiddagen. Att tillexempel ha samma vanor och middags-procedur kan underlätta eftermiddagen för er alla.

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Share article