sca_od6_mgl9754_new_desktop

Creative games for children – game ideas

12 tips and recipes for finger painting and play-doh for creative kids who love making things.

Lek och pyssel är både roligt och utvecklande - men ibland kan det kännas som att allt pyssel är så avancerat. Måste man ha senaste pysselprylarna och dyra leksaksleror? Nej, här har vi samlat ihop våra bästa tips på enkelt och roligt pyssel för barn, och recepten på både trolldeg och fingerfärg! Så kavla upp ärmarna, hämta pysselinspiration och låt fantasin sätta gränserna.

Testa färgtryck

Gör tryck med färger. Använd potatisbitar, korkar, tvättsvampar, lock, löv ni plockat på promenaden. Ja, allt möjligt du kan komma på. Ställ fram ett eller flera fat med giftfria färger. Måla färg på alla sakerna, tryck på ett papper och prata om hur det blir och vad ni ser!

Collagedags

Ta fram lim, lite färg, papper, pennor, gamla tidningar, lite löv och reklamblad. Vad ni hittar därhemma. Klipp, klistra och skapa ett collage. Är barnet för litet att hantera saxen så får du klippa och barnet klistra ihop efter eget huvud.

Pyssel med papper - gör egna presentpapper

Rita ett stort pappersark fullt med massa prickar, figurer, ränder eller vad barnet kan tycka är spännande. Använd det sen som presentpapper när ni ska ge bort ett paket - då ser barnet att det ni skapat går att använda!

Bygg en bilvärld

Ta fram alla leksaksbilar ni har och bygg en värld åt dom att köra runt i. Har ni en stor kartong kan vägarna ritas på den, och mindre kartonger kan bli garage eller hus. Låt vardagliga saker i hemmet få nytt liv - en blomkruka kan vara ett berg, kudden en kulle och den stora hushållsrullen mitten i en rondell. Låt barnet leka loss och vara kreativt!

Pyssla ihop ett mellis

Leta upp pepparkaksformar och annat som går att forma smörgås, frukt och grönsaker med. Skapa en liten mellisvärld av maten och hitta på en saga tillsammans med barnet när det äter.

Tillverka en krassegubbe

Extra bra som påskpyssel kanske, men funkar när som ni ätit ägg. Skölj ur skalet ordentligt, fyll med bomull och strö i krasse-frön. Håll bomullen fuktig och se hur det gror. Efter ett par dagar kan du rita ett ansikte på ägget - så blir det en krassegubbe att klippa håret på när det är dags för krasse på smörgåsen.

Ta med naturen in

När ni varit ute och lekt så kan ni ta med mossa, stenar, kottar och små pinnar och bygga en egen liten minivärld på en bricka. Se om det finns några djurleksaker som vill flytta in? Eller så kan pinnar, kottar och andra skogsfynd bli en fin mobil som kan hänga i ett fönster - lite snöre och en stor pinne som bas är bra att ha, sen är det bara att låta barnet skapa!

Recept på färg för fingermålning!

I barnets utveckling så hör kladdet till, det är helt enkelt jättekul och spännande. Med fingerfärg kan det kladdas på under ordnade former, utan att man riskerar en ommålning av väggar eller möbler som följd. (Är det varmt och man har möjlighet att sitta ute och måla är det ett hett tips för smidig städning!)
Hur gör man fingerfärg?
2 msk socker
0,75 dl majsstärkelse
3 dl vatten
Karamellfärg

  • Rör försiktigt ihop allt utom färgen på låg värme tills blandningen börjar tjockna och låt svalna.
  • Tillsätt karamellfärg.
  • Sätt sedan barnet framför färgerna och låt kreativiteten få fritt spelrum.
  • Passa på att göra ett avtryck av barnets hand och skriv datum. Det kan vara kul att spara.

Trolldeg - recept

Det är enkelt att svänga ihop en egen leklera - låter man den sen torka kan man måla skulpturerna man gjort!
Hur gör man trolldeg?
1 tsk olja
1 dl mjöl
1 dl vatten
0,5 dl salt Karamellfärg

  • Blanda ihop allt i en kastrull och låt koka på svag värme tills det blir en deg.
  • Strö lite mjöl på bordet och knåda degen.
  • Det går att dela degen i bitar och färga dom med olika karamellfärger.
  • Låt barnet leka och forma precis hur hen vill!

Sugen på mindre pyssel och mer lek? Varför inte ge er ut en sväng - eller kika på 17 roliga lektips som vi samlat för dig och ditt barn!

Share article